5+1 způsob jak si udržet disciplínu a jet podle plánu

Publikováno: v kategorii O finančním plánování | čtení na 5 minut

Už máte svůj plán? Pokud vás brzdí nějaké pochybnosti, mrkněte na náš článek o úskalí plánování. Jestli plán máte, tak gratulace! Možná si teď říkáte “no sláva, mám to za sebou a budu žít šťastně až do smrti”. Ale vyhotovením plánu to jenom začíná. Teď ho musíte zrealizovat a hlavně se ho pokusit dodržet. A to je teprve výzva. Tady je pár tipů, abyste to snadno zvládli.

1. Svoje cíle mějte neustále na očích

Máte své malé rituály? Ranní šálek kávy, večerní procházka se psem, čtení knihy před spaním? Přidejte k nim i připomenutí svých cílů. Každý den si na své cíle vzpomeňte. Vzpomeňte si, za čím si jdete a co krásného vás v budoucnu čeká.

Pokud si plánujete dovolenou nebo třeba nové auto, klidně si někam nalepte fotku vašeho snu. Nebo si dejte novou tapetu do mobilu s vaším budoucím novým domem. Zkuste cokoliv, abyste na své cíle alespoň jednou denně pomysleli. Se správnou a stálou motivací, máte napůl vyhráno.

velké oko a v něm se zrcadlí sen - vlastní důmSejde z očí, sejde z mysli... a to přece nechcete!

2. Buďte realističtí

Chtěli byste si koupit soukromý tryskáč, ale z výplaty sotva zaplatíte povinné poplatky? Tak to asi budete muset něco přehodnotit. Nereálné cíle člověka totiž velmi snadno odradí. Takže si své cíle snažte nastavit vzhledem ke svým možnostem. Správný plán vám pochopitelně pomůže i s optimalizací vašich výdajů, ale vodu na víno nepřemění. Možná si neušetříte na tryskáč, ale třeba na pěkný byt, který můžete pronajímat, časem dosáhnete. A z něho vám plyne další příjem na vaše sny, které už mohou být ambicioznější :-)  

3. Naučte se říkat (si) “NE”

“Ne” je velmi nepopulární slovo. “Ne” znamená, že něco nemůžete. Nemůžete třeba koupit vše, co chcete vy nebo vaši blízcí. Někdy je to těžké odříct si ty krásné boty nebo nový designový kousek do vašeho bytu. A co teprve když vás děti úpěnlivě prosí o novou hru. Přece si zasloužíte dělat (si) radost! A nákupy pěkných maličkostí vám okamžitou radost nejspíše přinesou. Ale co potom? Nebude vám těch pár tisíc za tyhle “maličkosti” chybět? A nebudete potom mít spíše výčitky? Neoddálíte tak splnění svého plánu o další a další měsíc?

Jak se tedy naučit říkat “NE”? Pomůže vám k tomu určitě první bod - tedy připomenout si, na co peníze odkládáte. Dětem zkuste vysvětlit, že teď jim sice hru nekoupíte, ale v novém domě se sourozenci nebudou muset dělit o pokoj. Pokud toto nepomůže, nákup alespoň na pár dní odložte, později už touha nemusí být tak velká. Nejvíce vám ale pomůže dobře nastavený plán, o který se můžete opřít.

4. Mluvte o svých plánech s ostatními

Máte pocit, že o penězích se prostě nemluví? Nechcete před přáteli vypadat jako škrt? Zkuste rodinu a své blízké kamarády seznámit s celou ideou plánování včetně svých cílů. Uvidíte, že vás za to nikdo odsuzovat nebude. Všichni vás naopak budou obdivovat zato, že máte odvahu a sílu jít za svými sny. Můžete je i inspirovat.

Když se navíc s ostatními podělíte o svou cestu za cíli, jistě vás na ni budou povzbuzovat. Co může být lepšího? Takže se nebojte, svěřte se jim a poproste je klidně o pomoc. Ze své cesty spíš neuhnete, když budete vědět, že byste zklamali nejen sebe ale i ostatní, kteří vám fandili.

Zhodnotitelák leze na vysoký kopec, na jehož vrcholu je vysněný dům. Pod kopcem ho povzbuzují kamarádi a volají na něj "Máš na to".

S pořádnou podporou to jde hned lépe. 

5. Berte to jako hru

Finanční plánování asi nezní tak hravě jako třeba Super Mario, ale hru si z toho přesto udělat můžete. Určili jste si své cíle. Znáte svou cestu. Jděte po ní a sledujte, jak se přibližujete ke svým snům. Možná vás čekají nějaké překážky. Třeba naopak narazíte na bonusová kola. Každé projití záchytným bodem, neboli splnění dalšího cíle, vás jistě pěkně nakopne k pokračování. Tak na co čekáte? The game is on!

Zhodnotitelák jako Mario. Je před ním cesta plná překážek ale také odměn a na konci ho čeká vysněný dům

Překonávejte překážky, sbírejte odměny, jděte za svými cíli. 

+1. Nebojte se říct ano

Zdá se vám to jako protimluv ke třetímu bodu? Ale vůbec ne :-) Plánování peněz neznamená utahování opasku. Je to o tom říct si, co opravdu chcete. Chcete si jednou měsíčně kupovat nové značkové oblečení? Počítejte s tím ve vašem plánu. Chcete si vždy jednou za rok koupit nejnovější model vašeho oblíbeného mobilu? Zahrňte to do svého plánu. Chcete o víkendech vyrážet s přáteli za kulturou? Tak už víte, co máte dělat, napište si to do svého plánu :-) Někdo chce nový dům a někdo boty. Vyberte si, co je pro vás nejdůležitější a jděte si za tím. Bez výčitek a bez váhání.

Všechny články O finančním plánování Vaše příběhy Ze světa Aktuality
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace