Úskalí plánování

Publikováno: v kategorii O finančním plánování | čtení na 3 minuty

Finančního plánování se lidé někdy bojí, ale proč? Je to něco nového a neznámého, což určitě vzbuzuje nejistotu. V tomto článku zkusíme ty nejběžnější obavy rozptýlit.

vezměte své finanční údaje, nasypte je do plánu, nechte zpracovat a vyleze vám cesta ke splnění vašich cílů

Finančního plánu se nemusíte bát. Pomůže v každé situaci. 

Co když teď prostě nemám peníze? Má cenu plánovat?

Kdo podle vás finančně plánuje? Taky si představujete, že to má smysl jen pro boháče, kterým majetek díky plánu poroste až k nebesům? Jasně, pokud máme hodně peněz, chcete je uhlídat, nepřijít o ně a naopak se snažit vydělat ještě víc. Pokud žádné peníze nemáte, tak ale potřebujete plánovat o to víc! Správný finanční plán neřeší jen růst bohatství, ale celkovou finanční situaci klienta.

Představte si práci fyzioterapeuta - profesionálním sportovcům pomáhá k lepším výkonům. Ale nejvíce ho potřebují lidé, kteří mají problémy se zády. Stejně tak finanční plán nejvíce docení lidé, kteří si ve svých financích nejsou jistí a potřebují s nimi pomoc.

Moje cíle se mi nikdy nesplní…

Čím jste se chtěli stát, když jste byli malí? Pirátem, princeznou nebo popelářem? Dětské sny jsou spíše roztomilé než realistické, ale s dospíváním se nám vytváří očekávání, která bychom si opravdu splnit chtěli a mohli. Kdo by nechtěl být finančně zajištěný, mít nový dům, auto nebo si plout po moři na své soukromé jachtě…

Takže jak poznáte, na který cíl dokážete dosáhnout, a na který ne? Nejdříve si své cíle musíte uvědomit, říct si, kdy jich chcete dosáhnout, a hlavně jim nezapomeňte dát priority. Podle plánu pak snadno zjistíte co je a co není splnitelné. A pokud nedosáhnete na něco po čem opravdu toužíte, můžete zkusit s tím něco udělat, na něčem ušetřit nebo cíl trochu přizpůsobit. Není nic horšího než rezignovat na své sny a cíle.

S partnerem se prostě na cílech neshodneme, co teď?

V tomto případě máte dvě možná řešení. Můžete s partnerem používat každý svůj soukromý účet, oddělit si rozpočty a jet s financemi ,,na sebe”. Nebo to berte jako partnerské cvičení a zkuste najít kompromis.

Už samotná diskuze nad společnými cíli pro vás může být přínosná. Hned budete mít o čem večer diskutovat a můžou z toho vyplynout i velmi zajímavé kombinace. Jeden manželský díky plánu odhalil, že největším snem muže je mít letní dům na jihu Evropy. Manželka se zase vždy chtěla naučit létat a tak začali společně pracovat na splnění obou cílů a za několik let koupili dům na Sicílii a svým čtyřmístným letadélkem si tam zaletí, kdykoliv chtějí.

dvě cesty, jedna vaše cesta za cíli, druhá partnerova cesta za cíli, se díky finančnímu plánu spojí v jednu kratší a rovnější cestu za společnými cíli

Jasná vize do budoucnosti posílí váš vztah.

Nerozumím tomu!

Pokud je pro vás finanční plánování nový pojem, tak je tato obava určitě na místě. Pravděpodobně nebudete všemu rozumět. Ale to po vás ani nikdo nechce (tak ani vy to po sobě nechtějte)! Důležité je najít si plánovací způsob, kterému budete důvěřovat. Může to být kvalitní finanční plánovač nebo nezávislá aplikace. Pokud odborníkovi opravdu věříte, nemusíte poté rozumět každému detailu. Hlavní je, že víte, co si máte vyhledávat a poptávat. Plán je architekt, který vám řekne, že zde má být okno a tuhle zase dveře, ale konkrétní značku nechá na vás.  

Nejisté investice?

Také se obáváte finančních bublin, turbulencí na trhu a celkově nezaručeného vývoje investic? Právě pro takové strachy je finanční plán jako dělaný. Díky němu snáze odoláte lákavé nestálé senzaci, na které byste mohli prodělat kalhoty. Plán ale těmto výkyvům předchází. Rizika, výnos i časový horizont nastaví podle vašeho investičního profilu. Navíc vám doporučí přiměřeně diverzifikovat vaše investice. Tím vším se vás právě snaží uchránit před ztrátovostí investic. Pravda je, že nejistota z budoucího vývoje odstranit nelze, ale můžeme s ní pracovat tak, aby i negativní vývoj nepřekvapil a nerozhodil.

na jedné straně jsou finanční bubliny a turbulence na trhu, na druhé straně je chudák člověk, mezi nimi stojí finanční plán, který zaštiťuje člověka samotného

Finanční plán vás uchrání před unáhlenými investicemi.

Všechny články O finančním plánování Vaše příběhy Ze světa Aktuality
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace