Co je to finanční plánování?

Publikováno: v kategorii O finančním plánování | čtení na 4 minuty

Jste člověk, který má přehled o každé utracené i vydělané koruně? Nebo se pár dní po výplatě divíte, kam se zase všechny ztratily? Možná jste už zažili situaci, ve které jste si říkali „kdybych si to naplánoval, tak teď nejsem bez peněz“ nebo „kdybych začal šetřit dříve, tak teď na tu hypotéku už skoro mám“.

Nezáleží na přístupu k penězům nebo na vaší situaci. Plánovat by měl každý. Vyhnete se tak nepříjemným situacím.

plán vám poskytne správné nástroje pro budoucí nástrahyFinanční plán vám poskytne správné nástroje pro budoucí nástrahy

S čím mi plán pomůže?

Představte si dva body. Bod A je ,,Tady a teď” a bod B je ,,Co chci potom”. Finanční plán je přímka, která je spojí. Finanční plánování vám přinese hlavně přehled a větší jistotu. Zjistíte vše o svých příjmech, výdajích, úsporách a nákladech. Můžete tak s penězi pracovat efektivněji a rozvážněji. A jasná vize = méně impulzivních nákupů, které byste si vyčítali. Rozmyslete si dopředu, které věci si dopřejete. Budete z nich mít větší radost. A hlavně vám zůstane více peněz, které můžete uložit ve správném množství a na správné místo – už budete vědět, jak na to.

S plánem si zkrátíte cestu za vysněnými cíli.S plánem si zkrátíte cestu za vysněnými cíli.  

Co musí správný plán obsahovat?

Kvalitní plán je jako váš osobní krejčí. Zná vaše míry a potřeby a vždy se vám přizpůsobí. Takový plán na míru vychází z vaší aktuální finanční situace, řeší finance ze všech možných úhlů a řekne vám vše, co potřebujete vědět. K tomu samozřejmě musíte zadat správná data. Bez svých reálných údajů stavíte plán na špatných základech. Takže si opravdu dejte práci a vše jednou pořádně vyplňte, u chytrých plánů pak už jen stačí data jednou za čas aktualizovat.

Nesmí chybět časový horizont cíle (do kdy ho chcete dosáhnout). Dobře také zvažte poměr výnosu a rizika. Finanční plán by vám neměl mazat med kolem pusy, ale říct vám na rovinu, jak na tom jste a připravit vás na všechny situace – pozitivní i negativní. Správný plán neupřednostňuje nějaký typ produktů, ale ukazuje řešení, která jsou pro vás skutečně nejlepší.

Na jak dlouho dopředu bych měl plánovat?

Nejlepší je plán na celý život. Plánovat daleko dopředu sice znamená hodně neznámých, ale raději s nimi počítejte. Nic vás nezaskočí.
Navíc dlouhodobé cíle jsou většinou ty nákladné, a proto vyžadují čas na realizaci... Mimochodem, víte, co je to složené úročení? O jeho kouzlu brzy napíšeme. Plán si aktualizujte vždy, když se změní vaše finanční situace, nebo když dosáhnete nějakého z cílů.

Dokážu si vytvořit finanční plán sám?

Ano! Finanční plán si dokáže udělat každý, kdo se umí trochu soustředit. Stačí dva kroky.

  • Zapište své aktuální finanční údaje.
  • Stanovte si cíle se správným časovým horizontem.

Nevíte, jak na to? Zkuste se pořádně zamyslet a dejte dohromady vše, po čem toužíte nebo co potřebujete, a kdy toho chcete nejpozději dosáhnout. I když tyto cíle nesplníte úplně přesně, tak díky plánu se jim můžete více přiblížit.

Jeden moudrý profesor českého jazyka, pan Zdeněk Tlučhoř, řekl, že každý dokáže napsat jednu dobrou knihu, a to knihu o svém životě. Stejně tak je to i s finančním plánováním. Jen vy se znáte nejlépe, jen vy si dokážete stanovit své cíle. Tak směle do toho.

První a nejdůležitější otázka, když s plánováním začínáte.První a nejdůležitější otázka pro vaše plánování.

Všechny články O finančním plánování Vaše příběhy Ze světa Aktuality
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace