Kdy a proč začít plánovat?

Publikováno: v kategorii O finančním plánování | čtení na 3 minuty

Odpověď na naši otázku asi tušíte. Začněte co nejdříve. Nejcennější věc, co máte, je váš čas. A ten právě ve financích hraje obrovskou roli - čas a kvalitní plán.

Vysvětlíme to na přirovnání. Finanční plánování je jako plánování stavby a jednotlivé finanční produkty jsou jako cihly ve stavbě. Možná jste doteď byli zvyklí jít jednou za zedníkem, který vybral nejlepší cihly, a podruhé zase za jiným, který vybral jiné cihly, protože se na trhu naskytly lepší. Ale jste si jistí, že se oba odborníci řídili plánem pro vaši stavbu? A měli jste vůbec nějakého architekta a plán pro váš dům nebo jste chtěli jen ty nejlepší cihly? A bude dům postavený takovým způsobem dávat smysl? Buďte si jistí, že pokud ne, tak vás na to žádný prodejce neupozorní. Na skutečnou kvalitu základů, a jak se v domě vlastně bydlí, přijdete jedině sami - je to váš dům. Vaše peníze.

Možná si říkáte, že teď není dobrá doba začít. Řešíte práci, hypotéku, rodinu a na nic jiného vám nezbývá čas. Právě ale v takovýchto situacích vám plánování pomůže a bude růst s vámi. 

V jakých situacích je dobré začít?

Rozbila se vám pračka? Vybrali jste si nové auto? Potřebujete opravit zatékající střechu? Tak teď už je na plán nejspíše pozdě. Prostě peníze buď máte nebo ne. Nečekané výdaje váš rozpočet často nepříjemně zaskočí a mohou vás dostat do dluhů. Nečekejte tedy, až budete peníze nutně potřebovat - v té chvíli vám už došel čas. Začněte plánovat. Hned. A až začnete, tak vytrvejte. Díky tomu dokážete optimálně rozložit své finance a připravíte se na své cíle.

Kolik stojí čekání?

A proč že vlastně nejcennější je váš čas? Ukážeme vám jednoduchý příklad s penzí.

Ve 20 letech se rozhodnete začít si šetřit na stáří. Chcete mít naspořeno 2 400 000 Kč, což znamená příjem 10 000 Kč po dobu 20 let. V tuto chvíli vám stačí odkládat si pouze 900 Kč.

Graf znázorňující vývoj dosažení cíle - 2400 000 Kč na zajištění důchodu, pokud se spoří dlouhodobě
Úroky z úroků... během pár let, kdy si třeba spoříte na auto, se žádné kouzlo konat nebude,
ale co udělá 45 let? Méně práce pro vás!

Pokud šetření na penzi v mládí odložíte a začnete třeba až v 50 letech, tak na stejnou částku musíte odkládat 9krát více, tedy 8100 Kč. Cíl splníte v obou případech, ale odlišuje je jedna důležitá věc: cena času. 

 Graf znázorňující vývoj dosažení cíle - 2400 000 Kč na zajištění důchodu, pokud se spoří krátkodobě
Spořit na stejnou věc 15 let místo 45 let znamená ošidit se o téměř 1,5 milionů Kč na úrocích

Sami asi vidíte, co je pro vás výhodnější a pohodlnější. Pokud máte stálý příjem nyní, není na co čekat.

 

Čemu se díky plánu můžete vyvarovat?

Minulý týden jsme vám dali 10 důvodů. Dnes to shrneme do dvou: budete mít jasno a budete to mít ve svých rukou. Díky finančnímu plánování vás nezaskočí nečekané výdaje. Ale není to jen o spoření. Plán vám pomůže rozhodnout, které cíle jsou pro vás opravdu důležité. Dokážete také lépe poznat, co pro vás je reálné. Nebudete mít nutkání podlehnout líbivé reklamě nebo výřečnému šarlatánovi a vyvarujete se chybám jako je uzavření nevýhodných akcí či spoření. 

Nenechte jiné ovlivňovat váš život. Získejte kontrolu nad svými penězi. Plánujte.

 

Všechny články O finančním plánování Vaše příběhy Ze světa Aktuality
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace