Jednostránkový finanční plán:

10 tipů, jak ze života dostat to, co chcete - 2. část

Publikováno: v kategorii Ze světa | čtení na 6 minut

Carl Richards zná finanční chyby velmi dobře. První čtyři rady, jak se jim vyhnout najdete v předešlém článku. Zbývajících šest tipů vám pomůže k vašemu jednoduchému plánu na jednu stránku.

  • 5. Ušetřete tolik, kolik v mezích rozumu můžete


Jednou se Richards zeptal svého kolegy, jestli šetří dost peněz na vysokoškolské vzdělání svého dítěte a kolega odpověděl: ,,Carle, a co třeba takto: Šetřím tolik, kolik jen můžu.”

Richardsovi se tato rada zdá užitečnější, než běžné doporučování k spoření konkrétního procentuálního poměru ze svého příjmu. Pokud máte problém s výší vašich výdajů, mohli byste zvážit zavedení pravidel, jako například pozdržení nových nákupů po 72 hodin. Pak uvidíte, jestli obstojí v testu, během kterého vaše položka sedí v nákupním online koši, a zda ji po 72 hodinách stále chcete. Celkově: ,,Pokud odvedete tuto práci včas, přičemž si ujasníte své hodnoty a získáte nějaké povědomí a přehled, pak spoření je toho přímý důsledek.”

Obrázek s třemi různě velkými sloupcovými grafy, z nich jeden s popisem ,,Vy" je označen a popsán: ,,Tolik máte spořit"Obrázek 1: Stačí dělat, co je ve vašich silách, na ostatní lidi zapomeňte.

 

  • 6. Pořiďte si dostatečné pojištění – ještě dnes

Lidé dělají s pojištěním dvě chyby. Zaprvé odkládají pořízení – buď protože se to nezdá naléhavé a zdraví je dobré nebo protože to zahrnuje nutnost konverzace, které by se většina lidí raději vyhla. Nebo nechají svůj strach řídit volby během pořizování životního pojištění.

,,[Životní pojištění] je o nahrazení ekonomické ztráty, ne emoční,“ říká Richards, ,,takže když se na to podíváte s odstupem a bez emocí, pak si prostě musíte spočítat, jak vysoká bude vaše ztráta a najít to nejlevnější pojištění, které to vyřeší.“ Pro většinu lidí je nejvhodnější řešení typu termínovaného životního pojištěnítedy zakoupení pojištění rizik na určitý čas (Pozn. překl.: V protikladu s celoživotním pojištěním, po vypršení platnosti termínu se může pojištěný rozhodnout, jestli chce pokračovat nebo ne). Určitě to neodkládejte.

  • 7. Nezapomeňte, že splacení dluhu může být velkou investicí

 ,,Jsme notoricky známí tím, jak špatně si umíme spočítat cenu za úvěr,” upozorňuje Richards. Má přítele, který během studií na vysoké potřeboval stan kvůli kempování, a tak si jeden koupil na kreditní kartu. Odhaduje, že o 10 let později se dluh na kartě nafouknul do ekvivalentu úspor pro žádost o hypotéku. ,,Byl to ten nejdražší stan v historii,” dodává Richards.

Varuje před kalkulacemi, které tvrdí, že splácení dluhů je drahé užití peněz, které by mezitím mohly být investované. ,,Podívejte se, splacení dluhu je skvělá investice.”

  • 8. Investujte jako věděc.

Richardsův přítel, povoláním doktor, mu jednou řekl: ,,Kdybych praktikoval medicínu způsobem, kterým investuji, tak bych zabil polovinu mých pacientů.” Předtím, než pacientovi cokoliv předepíše, tak si přečte recenzované studie, až získá jistotu, že volí tu správnou možnost. Zatímco co se týče investic, zeptal by svých přátel na doporučení a šel by do toho podle svého pocitu nebo podle toho, co se dělo ve zprávách, aniž by si provedl vlastní výzkum.

,,Ve skutečnosti se můžeme podívat na data a oddělit spekulace a zábavní circus,” říká Richards. Základní vzorek pro úspěšné investování je podle něj v první řadě diverzifikace vašeho portfolia. To znamená: řiďte se indexovými fondy nebo ETF (fondy obchodované na burze), které zahrnují stovky akcií místo jedné, dvou nebo dokonce deseti akcií. To snižuje riziko, že by vás některá akcie poškodila.

Zadruhé, udržte cenu na minimu. Výzkumy ukazují, že existuje pouze jeden jediný spolehlivý faktor, který ovlivňuje nakolik dobře si bude investice vést: její cena. ,,Čím víc platíte za vaši investici, tím méně peněz nakonec dostanete,” píše Richards. Takže se porozhlédněte po méně nákladných jistotách.

Zatřetí, rozeznávejte vztah mezi rizikem a výnosem. Čím větší podstoupíte riziko, tím větší je potenciální zisk. To neznamená, že byste měli vsázet vše na jednu akcii, ale poznat, že pravděpodobněji vyděláte víc na akciích než na fondech, a že pravděpodobněji získáte více z menších firem, než větších a budete mít větší finanční výnosy z ekonomicky slabších firem než těch silných.

  • 9. Pořiďte si opravdového finančního poradce

Podle Richardse je velmi náročné být neemocionální ohledně svých peněz. To je pravý účel toho, proč byste si měli pořídit poradce.

,,Nepořizujete si finančního poradce, protože nejste dost chytří na to, abyste to zvládli sami,” říká Richards. ,,Pořizujete si ho proto, že on nejste vy.” On nebo ona vám pomůže zabránit vašim potenciálním chybám, i kdybyste byli v nebezpečí finančních přešlapů každých pět až deset let.

Když si vybíráte poradce, zvolte někoho, kdo vám dává rady, ne něco prodává, a kdo je otevřený a informuje vás v otázce střetu zájmů.

Obrázek zobrazující tři sloupcové grafy (vy, váš poradce, finanční chyba) vysvětlující, že poradce uprostřed tvoří hradbu a před chybou vás chráníObrázek 2: Váš poradce je hlavně váš ochránce a štít. Věříte mu?

 

  • 10. Buďte disciplinovaní po hodně dlouhou dobu

,,Na portfoliu, které si vybudujete, záleží mnohem méně než na jeho dodržování,” radí Richards. Sám se o tom poučil tou těžší cestou kvůli své chybě s Infospace, kerá ho stála 10 000 dolarů.

,,Matematická stránka věci je poměrně jednoduchá,” říká. ,,Ale ta psychologická strana věci se zdá být pro lidi mnohem těžší.”

To, že v první řadě vůbec budete mít plán, vám pomůže držet se svých cílů. Rovněž doporučuje automatizaci vašich rozhodnutí, takže se nemusíte spoléhat jen na sebe, abyste dělali stále a dokola jen ty správné volby. A pak se ujistěte, že necháte svůj plán na pokoji. ,,Zasadili byste někdy sazeničku stromu, a pak ji každý měsíc vykopávali, abyste zkontrolovali, jak se vede jeho kořínkům?” píše v knize. ,,Investování je jedna z těch cool, vzácných věcí, u kterých jsme skutečně odměňování za to, že jsme líní.”



Skica zobrazující dva sloupcové grafy, jeden zobrazuje, nakolik je důležité najít tu správnou investici, a druhý - mnohem větší - nakolik je důležité vůbec začítObrázek 3: Je to jako se všemi procesy. Nejdůležitější je vůbec začít!

Originální článek:
The 1-Page Financial Plan: 10 Tips for Getting What You Want From Life. 

Forbes [online]. 2015 [cit. 2017-11-06]. 

Obrázky použity z webu: https://www.onepagefinancialplan.com/

Všechny články O finančním plánování Vaše příběhy Ze světa Aktuality
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace