Jednostránkový finanční plán:

10 tipů, jak ze života dostat to, co chcete - 1. část

Publikováno: v kategorii Ze světa | čtení na 6 minut

Carl Richards zná finanční chyby velmi dobře. Nejen kvůli své práci certifikovaného finančního plánovače, ale i kvůli svým vlastním chybám.

Během poslední bubliny na trhu nemovitostí se odstěhoval do nového města a nechal se strhnout rozvířeným trhem a koupil dům v hodnotě 575 000 dolarů – tedy v o mnoho větší hodnotě, než jejich stanovený rozpočet 350 000 dolarů. Půjčil si 100 % kupní hodnoty domu a dokonce mu bylo řečeno, že kdyby chtěl, půjčili by mu ještě více. Spolu se ženou svůj nový dům zastavili a vzali si na něj další půjčku (Pozn. překl.: V originále line of credit home loan, v USA je to jeden z poskytovaných typů úvěrů. Principem je srovnatelný s kreditní kartou – je stanovený maximální rámec úvěru a z něj je možné postupně čerpat. Ručí se nemovitostí).

Než se trh začal hroutit, a než si uvědomil, že se musí přestěhovat zpátky do Utahu, tak na původní půjčce dlužili více než 200 000 dolarů.

Nakonec dům prodali se ztrátou.

V jiné, tentokrát technologické bublině si vytvořil diverzifikované portfolio a odmítl se pouštět do jakýchkoliv akcií v technologiích. V té době působil ve velké brokerské firmě, která dělala hodně průzkumů, a díky tomu četl dlouhý report o InfoSpace.

Říkal jsem si: ,,Ne, neudělám to, ne, neudělám to, ne, neudělám to, ne, neudělám to.. a nakonec jsem vzal 10 000 dolarů, což tehdy bylo dost peněz a pořád je to dost peněz a koupil jsem Infospace.”

Jeho akcie nyní mají hodnotu 81 dolarů.

Vtipkuje, že alespoň se naučil lekci, a ta zní: ,,Pokud už to s vaším plánem chcete vzdát, tak to aspoň udělejte brzy.

Ze svých chyb se poučil o hodnotě správného plánu a držení se ho. Vydal novou knihu, ,,Jednostránkový finanční plán,” kterou inspirovala častá otázka od jeho přátel a rodiny; otázka, na kterou se ho většinou ptali během posledních pěti minut společného večera ve městě a poté, co už byl zaplacený účet, a to sice, co mají dělat se svými penězi, a jestli mají investovat do svého 401(k) a další podobné dotazy. (Přečtěte si článek 10 důvodů, proč finanční plánování není jen pro horní 1 %)

Tady jsou ty nejjednodušší tipy pro vás, abyste ze svých peněz dostali to, co chcete – ten nejtěžší je až nakonec.

  • 1. Zeptejte se sebe, proč jsou pro vás peníze důležité

Když se ho přátelé v těch pár minutách ptali na tipy ohledně peněz, tak ,,jsem jim dával léky na předpis bez návodu na diagnózu,” říká. A cituje Stephena Coveyho, autora ,,Sedmi návyků skutečně efektivních lidí,” který řekl: ,,Je jednoduché říct ‘Ne!’, když hluboko uvnitř je mnohem palčivější ‘Ano!’”

To, že budete vědět, proč jsou pro vás peníze důležité, vás bude navádět během každého budoucího finančního rozhodnutí. Jedna velmi motivovaná špičková doktorka pracující na pohotovosti byla překvapená, když zjistila, že peníze jsou pro ni vlastně důležité kvůli možnosti mít čas k péči o děti a rodinu. Jakmile to se svým manželem identifikovala,  mohli začít dělat finanční rozhodnutí, která se s jejich hodnotami shodovala.

,,Je jednodušší něčemu říct ne, když máte své mnohem větší ano,” opakuje.

Když Richards a jeho žena tohle cvičení dělali, rozhodli se pro tři hlavní cíle:

1. Plně financovat své důchodové spořící účty každý rok, 2. Financovat spoření na studia dětí každý rok, 3. Našetřit na dům. A to byl jejich jednostránkový finanční plán.

Náčrtek slova ,,Proč"Obrázek 1: Váš důvod, vaše vize, vaše proč. Od toho se odvíjí všechno.

  • 2. Odhadněte, kam chcete jít


Vědět, kam chcete jít, vám umožní ptát se na cestu.

Richards říká, že slovo ,,odhadněte” zvolil schválně, aby přiznal, že lidé skutečně neví, co se v budoucnu stane – obzvláště když se plánuje v horizontu 20 nebo 30 let. ,,Všem se snažím dát povolení se trochu uvolnit,” říká.

A ať se děje co se děje, nevzdávejte se hned a neházejte ručník do ringu jen kvůli tomu, že budoucnost nejde předvídat, a tak se nepokusíte si ani tipnout. Udělejte si odhad, ale nestresujte se kvůli tomu, aby byl ,,správný”. Pokud později potřebujete upravit kurz plánu, udělejte to.
Náčrtek dvou tvarů, jeden je obláček s nápisem ,,Přání" a druhý je čtverec s nápisem: ,,Cíl"

Obrázek 2: Cíl bez plánu je pouze přání.

 

  •  3. Znejte svou výchozí pozici

Abyste se mohli dostat tam, kam chcete, je důležité znát svůj čistý majetek – kolik máte v majetku a kolik v závazcích.

Ačkoliv se to může zdát jako jasný krok, podle Richardse se to může rychle stát emocionální záležitostí. ,,Jsou to pouze fakta, ale musíte si uvědomit, že každý jednotlivý řádek v účetní rozvaze vypráví příběh,“ říká. Váš seznam závazků může zahrnovat zkrachovalý podnik, takže si můžete pomyslet něco o tom, jak hloupý to byl nápad a vaše druhá polovička může být v pokušení souhlasně přikyvovat.

Někdo může být svými kroky z minulosti tak zahanben, že se bude tomuto bodu vyhýbat. Například jedna žena si půjčila 8 000 dolarů na studentskou půjčku a léta se vyhýbala řešení. Když si konečně úvěr zkontrolovala, nabobtnal do částky 40 000 dolarů.

Takže – radí Richards – místo utápění se ve vině nebo vyhýbání se problému se raději soustřeďte na poučení se z těchto svých chyb a na to, jak se posunout dopředu.

  • 4. Myslete na rozpočet jako na pomůcku, která vám pomůže mít přehled

Lidé často zakládají rozhodnutí týkající se utrácení na důvodech spojených s emocemi, a pak se snaží najít důkazy, kterými by svá rozhodnutí podpořili. Podle Richardse bychom své nákupy měli dělat s jasným úmyslem. Rozpočet vám může pomoci změnit své špatné nákupní zvyky, ale neměli byste to vidět jako trest.

Říká, že na správu rozpočtu byste se měli dívat jako na pomocníka pro sledování svých výdajů. ,,Jen samotný proces sledování výdajů se bude rovnat tomu mít povědomí a mít povědomí bude znamenat změnu chování,” a dodává, že pak se vaše výdaje začnou dávat do souladu s vašimi cíli.

Náčrtek s dvěma tvary, kruhem s popiskem: ,,Vaše finanční cíle" a dotýkajícím se obdélníkem s popiskem: ,,Rozpočet" Obrázek 3: Rozpočet není váš nepřítel, je to pomůcka.

 

Pokračujte na zbývajících 6 bodů.

Všechny články O finančním plánování Vaše příběhy Ze světa Aktuality
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace