Začínáme plánovat

aneb vaše první kroky

Publikováno: v kategorii O finančním plánování | čtení na 3 minuty

Pomohl vám náš přehled plánovacích pomocníků rozhodnout se pro tvorbu vašeho vlastního finančního plánu? Pojďte si tedy přečíst o prvních krocích správného plánování.

Co dělat jako první?

Na chvíli se zasněte. Sami nebo s rodinou se opravdu dobře zamyslete nad tím, čeho chcete ve svém životě dosáhnout a co si chcete dopřát. Představte si, že se zítra probudíte a budete o 5, 15 nebo klidně o 50 let starší. Co chcete v té době dělat? Kde chcete být? Co chcete mít? Že je zbytečné myslet tak daleko do budoucnosti, protože se může stát tolik neočekávaného a neovlivnitelného? Není! Raději plán podle aktuální situace jen upřesňujte než abyste se jednou probudili a řekli si ,,aha, tak tohle mi uteklo...”.

postava zhodnotitelák sní o velkém domě, o rychlém sporťáku a o důchodu někde na Havaji. Chcete mít veliký dům, super sporťák nebo trávit důchod na Havaji? Tak si to naplánujte!

Nyní si dokážete představit, čeho chcete dosáhnout, a tušíte, kdy by to mělo nejpozději být. Určete si, kolik na který cíl potřebujete peněz, a vše seřaďte od toho, bez čeho se opravdu neobjedete, po to méně nutné.

Gratulujeme, první a nejdůležitější krok finančního plánování máte za sebou!

Na co nesmím dál zapomenout?

V druhém kroku to bude chtít trochu práce. Prohledejte všechny smlouvy o půjčkách, pojištění, spoření, o všech bankovních i nebankovních finančních produktech. Poznamenejte si celkové částky, měsíční částky, doby splatností a výše úroků. Dále si pak zapište všechen svůj movitý i nemovitý majetek. Dům, chata, auto, hodinky, televize, počítač, vzácná váza, cenný obraz po babičce - zkuste nic většího neopomenout.

A proč to vůbec musíte udělat? Tyto údaje jsou vaše unikátní výchozí stavební prvky. Teprve na jejich základě se může postavit ten správný finanční plán právě vám na míru. A nebojte, stačí si vše poznamenat jen jednou (pořádně), a poté už jen údaje upravovat. Navíc díky tomu získáte detailní přehled o svém majetku.  

Plán mám vyplněný, co dál?

Radujte se z výsledku! Pokud jste vše vyplnili správně a nastavili jste si reálné cíle, tak hned uvidíte, co pro jejich splnění musíte udělat. Víte, kolik peněz a do jakých produktů si máte pravidelně odkládat. Teď už jen stačí navrhované řešení dát do pochodu. Pro ty opravdu nejlepší možné výsledky si plán nezapomeňte aktualizovat pokaždé, když se vaše finanční situace změní. Většinou to stačí jednou za rok.

Už víte vše potřebné k sestavení vašeho prvního plánu, tak směle do toho!




Máte stále nějaké obavy či otázky? Ty nejčastější vám zodpovíme v našem dalším článku Úskalí plánování.

Všechny články O finančním plánování Vaše příběhy Ze světa Aktuality
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace